Robotime zonnestelsel, een Orrery met lampje!

Sinds een tijdje ben ik verslaafd aan houten bouwpakketten. Heerlijk knutselen om je hoofd leeg te maken. Overdags geen tijd, dus doe ik het gezellig als we allemaal bij elkaar zijn en zitten te Netflixen of te appen. Ik had eerst het miniatuur bouwpakket Starry Night, een planetarium, van Robotime ROKR gemaakt. Later zag ik dat ze ook een grote DIY Orrery hadden, ik dacht, why not?

DIY Orrery, OMG waar was ik aan begonnen?

De grote, zware doos was prachtig, daar zal ik niets van zeggen. Maar ik was erg onder de indruk van de vele onderdelen: schroefjes, houten platen en veel, veel onderdelen. Ik vroeg me af hoe ik dit knutselpakket in godsnaam zou gaan maken. De moed zonk me in mijn schoenen. Het was weliswaar een bouwpakket volwassenen, maar het zag er verdraaid ingewikkeld uit…

Geen zorgen met de planeten van Robotime

Gelukkig ging het door de goede handleiding als vanzelf, je wordt stap voor stap door het hele modelbouwpakket geleid. Elk soort schroefje heeft zijn eigen zakje met een nummer erop en de platen waar je de onderdelen uitdrukt, zijn ook genummerd. Dit correspondeert met de handleiding. De tekeningen zijn voorzien met instructies met wat je moet doen, bijvoorbeeld schuren of waxen.

Knutselen volwassenen met een hoofdletter

Je begint met een grote lange verticale as waar je alle raderen en planeten omheen bouwt. Het draaimechanisme met hendel, schroef je erin vast. Tip: bij een zekere planeet moet je een halve houten ring erop “duwen”, nou, doe dat maar als laatste, want het is fragiel. Je bouwt het laag voor laag op, en met iedere laag zijn eigen planeet. Ook top is dat op de onderdelen pijlen staan, dus je kunt het niet fout doen.

Grote downer, opgelost door Robotime.nl

En toen kwam de domper. Een vitale houten plaat bleek helemaal krom! Duh, dan past er niets meer. Gelukkig heeft Robotime Nederland een erg goede service en na mijn mailtje, lag de volgende dag al het gratis reserve-onderdeel in de bus. Ik was al bang dat ik maanden moest wachten, maar kon gelukkig snel verder.

ROKR solar system, de wereld draait door

En dan na twee avonden bouwen was hij klaar, ik was megatrots natuurlijk. Iedereen wil eraan slingeren om de tandwielen te zien draaien waardoor de planeten ook rondgaan. En het allerleukste, als je draait, licht de zon op met een ledlampje! Ik ben weer helemaal blij en heb er een mooi stuk homedecoratie bij.

Houten bouwsetsModelbouwRobotimeRokr