De Robotime Storm Beetle gebouwd door Meester Max

Waarom dit pakket?

Na het grote succes van de Marble Night City (een van de knikkerbanen van Robotime) en de Luminous Globe, waarvoor ik een blog heb mogen schrijven op deze website, was het dus weer eens tijd om iets nieuws te bouwen voor in de klas. De klas? Ja! Ik ben sinds vorig jaar afgestudeerd van de PABO en ben nu officieel meester voor kinderen in het basisonderwijs.

Hoe tof is het om jonge kinderen te inspireren met de prachtige bouwwerken van Robotime. Hoe je van een kleine doos met onderdelen en bouwplaten tot een vet eindproduct kunt komen. De wereldbol en knikkerbaan zijn al een groot succes bij de leerlingen in mijn klas, maar ik had als meester nog een bouwpakket van een bijzonder insect op het oog.

Ik heb namelijk hard gewerkt aan een van de 3 Beetles van Robotime genaamd de Storm Beetle. Mijn ultieme favoriet! Een mechanische kever, met bewegende vleugels, lampjes en een ronddraaiend wapen op de achterkant. De Storm Beetle is zwart, met zilveren en gouden details in het schild en de vleugels. Het gave eraan vind ik dat deze kever ook nog eens gebaseerd is op een echt insect!

Here we go!

Ik maak de doos open en het valt me meteen op hoe ontzettend netjes alles verpakt zit. Daadwerkelijk alles is gelabeld met letters en cijfers, precies zoals beschreven in de handleiding. En na het maken van de Beetle kan ik wel zeggen dat er ook genoeg reserve onderdelen meegeleverd zijn. Heel fijn, want dit bouwproject was een gepriegel af en toe, en dan kan er wel eens een schroefje wegvliegen op mysterieuze wijze. Stel nu dat er wel iets kwijtraakt of afbreekt waar je geen reserveonderdeel van hebt, dan is dit geen enkel probleem. Robotime heeft namelijk een gratis onderdelenservice voor hun klanten. Super fijn!

Ook is er gedacht aan een schroevendraaier, vijltje en vloeibare wax. De standaard waar de kever op staat is prachtig. De AAA batterijen worden niet meegeleverd, dus deze even zelf aanschaffen. Let op: als je verschillende merken gebruikt kan het zijn dat het niet goed werkt.

Het bouwpakket is best pittig, daarom vind ik dat de 14+ die op de doos staat klopt. Wel ben ik van mening dat dit een fantastisch project is om ook samen met een jonger kind te bouwen. Dus, een bouwpakket voor jong en oud! Buiten dat het ontzettend leuk is om deze kever in elkaar te zetten is het ook nog eens leerzaam. Er zit een knap stukje techniek in dit kleine kevertje. Stap voor stap leer jij hoe bepaalde onderdelen er voor zorgen dat iets anders weer gaat draaien. Zelfs ik vond dat erg cool om te zien! Het is belangrijk om goed te kijken naar de handleiding, zodat je geen fouten maakt. De QR-codes die bij ‘lastige’ onderdelen staan zijn instructievideo’s over die desbetreffende stap. Zeer handig!

Halverwege de handleiding is het tijd voor je allereerste test met de Storm Beetle. Spannend, want pas als deze test goed verloopt kun je door naar de volgende stap. Monteer de Beetle op de standaard en druk op de touchknop om de kever ’hopelijk’ met succes tot leven te wekken.

Het eindresultaat!

Denk niet, bij het zien van de onderdelen, dat je dit binnen een half uurtje in elkaar hebt zitten. Ik heb ook voor dit project mijn vriendin ‘ingezet’ om de onderdelen netjes uit te knippen en te vijlen, waardoor ik mij kon concentreren op het bouwen. Het heeft ons ongeveer 4 à 5 uurtjes gekost, maar het resultaat is echt prachtig. Wat een geweldig product om op je bureau of kast te plaatsen. 

Tips

  • Voor het afknippen van de stukjes had ik thuis geen speciale tangetjes. Ik gebruikte hiervoor een nagelknippertje. Dit werkt perfect!
  • Zorg ervoor dat je de afgeknipte stukjes netjes glad maakt met het meegeleverd vijltje. Soms staat in het boekje ook andere puntjes die je moet afvijlen, let hier goed op, want anders sluiten stukjes niet goed op elkaar aan.
  • Maak gebruik van de QR-codes in de handleiding bij ‘lastige’ stappen. Dit voorkomt ergernissen, doordat je anders sneller fouten kunt maken. Zo had ik bij onderstaande foto de voorpoten verkeerd zitten… Zien jullie de fout? De voorpoten moesten uiteindelijk nog omgedraaid worden.
  • In het boekje moet je vaak een ‘test’ doen om te kijken of alle onderdelen bewegen naar behoren als je hem aan zet. Dit betekent alleen dat je een paar keer onderdelen weer van elkaar af moet halen. Monteer onderdelen dus niet 'te vast' en al helemaal geen lijm gebruiken. Het moet demonteerbaar blijven!
  • Let op dat je geen verschillende merken batterijen gebruikt, het kan zijn dat hij hierdoor niet werkt. Hier kwam ik pas laat achter.
  • EXTRA: Wisten jullie dat Robotime ook een Facebook groep heeft waar je jouw creaties kunt tonen, ervaringen kan uitwisselen en vragen kan stellen. Ontzettend leuk! 

Groet,

Meester Max