Robotimes seizoen 1, aflevering 4

In de vorige aflevering ... Sam, Nancy en Simon, overleggen hoe ze een afschuwelijk geheim, geheim moeten houden. Slinkse Anne heeft hen afgeluisterd, rent naar Sams antiquariaat en pikt het boek voordat Sam er is. Anne ziet in de kennis ervan een onbeperkte bovenmenselijke macht die zij goed kan gebruiken ...

In Sams antiquariaat

“Wat is hier nou gebeurd?” vraagt Cathy die de boekenwinkel binnenstapt.
Sam en Nancy kijken verschrikt op. Simon is naar zijn koffieshop, hij had klanten.
Cathy veegt een groene lok van haar artistiek turquoise kapsel achter haar oren terwijl ze over wat boeken stapt die op de grond liggen.
“Eh, eh,” begint Sam stamelend.
Nancy groet blij Cathy haar beste vriendin en schiet Sam te hulp: “Er is een belangrijk boek van Sam gestolen.”
“Gestolen?” vraagt Cathy verbaasd. “Ik heb nog nooit gehoord dat er in onze wereld iets gestolen werd. Het staat toch altijd de volgende dag weer op dezelfde plek? Was het een duur boek? Het zijn toch allemaal maar tweedehandsjes hier? Ik kwam zelf voor een schilderboek over van Gogh, of zo,” ratelt Cathy door.
Nancy zegt: “Voor Sam had het een onschatbare waarde, maar het is echt weg.”

Op het terras van Theesalon Flowery Sweets

De drie minimensjes zitten bij Flowery Sweets, om tot rust te komen. Sam is erg down.
“Sam, we moeten je geheim weten, anders kunnen we je niet helpen,” doorbreekt Nancy de stilte.
Met een diepe zucht gaat Sam overstag. “We zijn niet uniek.”
Cathy lacht keihard opgelucht: “Is dat nou je geheim, Sam?”
Sam frunnikt aan het tafelkleedje. “Cathy, er zijn tienduizenden Cathy's, Nancy's en Sams.”
“Duh, Sam, natuurlijk zijn er tig verschillende mensen met dezelfde naam,” vindt Nancy.
Sam schudt mismoedig zijn hoofd. “Nee, geen verschillende mensen, Nancy, er zijn tienduizenden Nancy's exact zoals jij. En tienduizenden exact dezelfde Cathy's en tienduizenden kopietjes van Sam, precies zoals ik.”

In Annes slaapkamer

Anne verslindt de woorden van het document, gretig bladert ze heen en weer. Tienduizenden van dezelfde minimensjes! Wat een mogelijkheden! Ze moet het uit haar hoofd leren. Het boek zal met het daglicht bij haar weg zijn en ze kan het niet iedere keer jatten, want Sam gaat het bewaken. Het eerste stuk is een soort handleiding van de minimensjeswereld. Dat je niet hard mag praten omdat de Reusachtigen het dan kunnen horen als het gepiep van muizen, maar dat de minimensjes onzichtbaar zijn voor hen. En als de detector van de stad een mensenstem in de nacht waarneemt, gaat het ultrasone alarm af om hen te waarschuwen, blablabla. Ongeduldig scant Anne de tekst verder. Aha, hier wordt het interessant.

Op het terras van Theesalon Flowery Sweets

In de onheilspellende stilte die volgt, staren de twee meiden Sam niet-begrijpend aan.
Sam legt uit: “Ja, de Reusachtigen verkopen dus tienduizenden bakkerijtjes van Nancy en net zoveel bloemenhuisjes van Cathy en ook antiquariaten van Sam. En dus bestaan wij tienduizenden keren,” vervolgt Sam zijn uitleg. “Maar dat is niet het ergste, er staat in het document een geheime methode beschreven hoe wij IN de Reusachtige Wereld kunnen komen!”
“O, dat lijkt me best gaaf,” vindt Nancy.
“Nancy, doe niet zo dom. Dit móéten we stoppen! Maar wie heeft het boek?” vraagt Sam zich af.
Nancy en Cathy besluiten om samen door de stad te lopen op zoek naar verdachte figuren, terwijl Sam voor bewaking naar zijn antiquariaat teruggaat.

In Annes slaapkamer

Anne leest het wetenschappelijke stuk, haar vingers volgen de woorden. '… dus minimensen ontstaan meteen in volwassen vorm, als het modelbouwpakket af is. Ze worden uit magnetisme, onzichtbare, donkere materie en donkere energie, plus alfa- en bèta-straling gevormd. De moleculaire structuur van de minimensen reflecteert geen licht, waardoor Reusachtigen hen niet kunnen zien. Ze zijn gelieerd aan hun miniatuurhuis. Wordt dat vernietigd, dan zijn zij ook weg. Verder worden ze niet ouder, sterven ze niet en hun blessures herstellen zich binnen 24 uur. Ze kunnen nooit ver van hun huis, tenzij ze de vorm van Reusachtigen aannemen door middel van navolgende methode…' Anne mompelt: “Eindelijk kan ik weg uit deze stomme, beperkte wereld.” Ze schuift het boek onder het bed en staat op om een verfrissende wandeling te gaan maken.

Wat is Anne van plan en kunnen de vrienden haar stoppen? Lees het in Robotimes deel 5!

Je kunt natuurlijk je verbeelding laten spreken, maar je kunt ook op onze site kijken hoe nou bijvoorbeeld Sams antiquariaat eruit ziet. Dan komt het verhaal nog meer tot leven. Als je net als wij gegrepen bent, stap dan in deze miniwereld en vind in het bouwpakket het schildersboek over van Gogh dat Cathy van Sam had willen kopen. Natuurlijk bestaat de Theesalon Flowery Sweets echt waar de drie eens even bij zitten te komen. Het heeft zelfs een schattig miniterrasje onder de pergola, dat je écht niet kunt weerstaan. Vind je dus miniatuurbloemen leuk om te maken, dan vind je je draai dus wel in de Flowery theesalon of bij Cathy's bloemenhuis. Houd je er meer van om gebakjes en drankje te maken, dan zijn Nancy's bakkerij en Simons koffieshop voor jou heerlijke bouwpakketten.