5 stoere wagens en machines, die je niet mag missen!
Sinds kort hebben we van Robotime vijf gave, zware machines van ROKR. Vijf gele modellen uit de serie Engineering Vehicle Models. Deze vijf voertuigen, of machines, zijn stuk voor stuk onmisbaar in de weg- en wegenbouw en zeker onmisbaar in jouw vitrines. Bonus, ze zijn niet alleen statisch, je kunt ook echt met de modellen spelen, omdat er van alles aan kan bewegen.
We hebben de: wegwals oftewel de Road Roller, de zandvrachtwagen aka de Dump Truck, de gave graafmachine of Excavator, een vorkheftruck genaamd de Forklift en last but zeker not least, de Bulldozer/Front-end Loader die we hier meestal een shovel noemen. Over dit geweldige wagenpark deelt Rogé van Modelbouw en Meer zijn ervaringen en tips!
Rogé begint met de ROKR Road Roller of wegwals TG701K
Wat een gave serie om te maken! Ik begon met de wals. Deze Road Roller ziet er gaaf uit en eigenlijk was dat boven verwachting. Op de verpakking staat 8+, maar tja, ik denk dat 14+ beter is. Dit zijn de betere bouwpakketten voor volwassenen, want er zijn namelijk best wel wat punten waarbij ervaring voor nodig is, alhoewel ik nergens met een mesje heb hoeven snijden.
Het uitdrukken van de onderdelen uit de platen gaat goed als je het met beleid doet. Bij alle verbindingspinnetjes van het hele bouwpakket is het nodig dat je ze goed schuurt, het schuurpapiertje zit erbij. Daarna gaat het monteren een stuk makkelijker.
Tips van Rogé bij het knutselen van de wals
De houten achterlichten schuin afschuren
Er zit een setje extra van achterlichten in de plaat. Bij de achterlichten is het belangrijk om een heel klein schuin kantje te schuren aan de kantjes van het pinnetje waar ze op moeten.
Onderdeel A31, bij punt 2, gelijmd
Met onderdeel A31 daar zit het scharnierend deel mee vast en daar heb ik toch een drupje lijm bij gebruikt, anders bleef het bij gebruik niet stevig genoeg zitten.
Onderdeel B2 zou kunnen breken
Onderdeel B2 was het moeilijkst. Sst, tegen niemand zeggen, maar dat brak bij mij af. Gelukkig krijg je hier ook een reserveonderdeel van. Ik gebruikte daarna een punttangetje om kracht op de juiste plek te kunnen zetten. En jawel hoor, toen ging het perfect.
Onderdelen A20 en A21 niet verwarren
Deze onderdelen bestaan respectievelijk uit één en twee stuks. Deze onderdelen zitten in de uitdrukplaat vlak bij elkaar en de nummers ook. Dat kan wat verwarring geven. Ik had de verkeerde te pakken, maar gelukkig heb ik het net op tijd gezien.
De wielen zijn foolproof gemaakt!
Over de wielen is slim nagedacht! ROKR heeft namelijk een héél klein gaatje per wielplaat als referentie erin gemaakt waardoor het eigenlijk niet mis kan gaan. Wel heb ik de laatste ring, tja die was ook erg dun, gebroken bij het gaatje, maar een klein beetje secondelijm doet wonderen.
F5 zwart onderdeel voor op de walshouder
Dit onderdeel F5 komt aan de voorkant van de walshouder. Pas op: dit onderdeel is erg dun. Dit staat er ook bij geschreven en er is vermeld waar je dan wél druk op kunt zetten. Hier is het handig om even een platte schroevendraaier te gebruiken om daarmee op dat drukpunt te drukken. Bij mij ging hij toen in ieder geval niet kapot, al zit er trouwens wel een reserveonderdeel van bij.
Eindconclusie van Rogé over de wegwals
De wals zelf, daarvan had ik verwacht dat het een lastig ding zou worden, omdat je hem rond moet buigen. Maar nee, dat ging juist van een leien dakje. Dus er zijn een paar puntjes van aandacht, maar dan heb je wel een mooi houten bouwpakket voor dat geld. Als de Road Roller helemaal af is, dan heb je een prachtig model waar de wielen en de wals prima van kunnen draaien.
Zand kiepen met je zandvrachtwagen of Dump Truck TG603K
Wat een geweldig bouwpakket om te bouwen! Deze bouwkit zouden kinderen van 8+ met hulp van volwassenen wel kunnen bouwen. Zeker ook erg leuk om dan samen zo'n knutselpakket voor een kind te bouwen. Tijdens de bouw van dit bouwpakket heb ik eigenlijk maar een paar lastige dingen opgemerkt en die zal ik even uitlichten met wat tips.
Om te beginnen; begin met figuur 9 en de onderdelen E13 en E12, beide twee stuks. Daar hadden ze mij namelijk even van de wijs gebracht... ik denk waar moet dit komen??? Maar je moet even goed kijken, want dit staat niet heel erg duidelijk uitgebeeld. Wat denk je? Het blijkt gereedschap te zijn om de pinnetjes B6 op de plek te duwen waar de bodem van de laadbak mee geborgd wordt.
De onderdelen E1, zijkant van de laadbak
Bij figuur 1 heb je de onderdelen E1 nodig. Daar is het echt zaak om die met beleid uit de plaat te drukken. Deze zijpanelen van de laadbak zijn wel stevig, maar de lengte van de onderdelen maakt het wat lastig dus... doe je best, het gaat ook jou lukken!
Onderdeel B7 en onderdeel D16
Bij respectievelijk figuur 3 en figuur 5 is het wel even handig om schuine kantjes aan deze onderdelen te schuren en bij het monteren een punttangetje te gebruiken.
Onderdelen D33 en D12 zijn breekbaar!
Deze onderdelen zul je echt heel voorzichtig uit de plaat moeten halen, want ze zijn heel erg breekbaar en je hebt maar een kans om het goed te doen. Hier zijn geen reserveonderdelen van.
Scharnieren van de deur goed aandrukken
Let er even op dat je de scharnieren van de deur goed aandrukt, want als onderdeel D14 erop zit, kan het zijn dat de deur daar tegenaan komt en dus niet dicht kan.
Onderdeel C25 heeft een pijl
In figuur 8 goed op de pijl letten die op het onderdeel C25 staat. Deze moet naar beneden wijzen.
De wielen vereisen aandacht en precisie
Bij de wielen moet je echt heel secuur werken, want dit was voor mij wel even priegelen. Monteer het echt wiel voor wiel, want deze onderdelen mogen niet door elkaar komen. Tja, en hoe weet ik dat? Nou, ik dacht even slim te zijn, ik denk, ik doe alle wielen tegelijk. Nou, dat heb ik geweten. Ik ben er de hele avond mee bezig geweest. Dom, dom, dom, maar uiteindelijk is het goed gekomen…
Samenvatting van Rogé over het bouwpakket van de kiepwagen
Verder gaat het echt prima om deze truck in elkaar te bouwen. Vooral als je het secuur doet. Nu staat er een stoere Dump Truck voor mijn neus. Wauw, hij is prachtig en zelfs de laadbak kan kiepen! Ik zou zeggen, probeer het maar eens. Als je op de punten let die ik beschreven heb, dan kun jij dit ook. Zeker weten!
Superstoere, gele graafmachine, de Excavator TG508K!
Het in elkaar zetten van deze graver is prima te doen. Wel natuurlijk zoals altijd bij modelbouw hout voorzichtig de onderdelen uit de plaat drukken. Vooral de onderdelen van de graafarm. Mocht je je rot zoeken, de F-onderdelen zitten in de C-uitdrukplaat bij de C-onderdelen. Deze F-onderdelen vormen samen een houten mal die je nodig hebt bij de rupsbanden. De rupsbanden daar ga je wel even zoet mee zijn, maar met het houten malletje is het goed te doen. Nog meer tips? Lees snel verder!
Figuur 2 en onderdeel C6
Hier is het even opletten geblazen om de schijfjes voor de cilinder niet door elkaar te halen. Haal je ze wel door elkaar, dan werkt de cilinder straks niet. Het is best lastig om de laatste schijf erop te krijgen. Maar als je nu degene die er tussen komt als laatste doet, dan gaat het makkelijker. Als je het onderdeel C6 in de cilinder schuift, weet je gelijk waarom je de schijfjes niet door elkaar moet halen. Als je het goed gedaan hebt, dan kan C6 er niet meer uit.
De graafbak, tanden en onderdeel D24
Van de graafbak is onderdeel D24 erg kwetsbaar, dus doe dit met beleid en monteer het op allebei de zijkanten tegelijk. Dat gaat het beste.
De tanden op de graafbak maken, gaat stroef. Mijn tip, doe hier een klein beetje wax op, dan gaat het veel beter. Het is de wax die je ook nodig hebt voor de rupsbanden.
Bij het bevestigen van de graafbak aan de arm, is het erg belangrijk om met je vinger aan de binnenkant tegendruk te geven, anders kan onderdeel D24 kapotgaan.
Onderdelen C41, slangen op graafarm
Voor de houten slangetjes boven op de graafarm moet je echt even de onderdelen C38 schuren. Ze passen anders niet mooi en je drukt ze kapot als het niet soepel gaat. Dat is mij namelijk gebeurd. Gelukkig is er een setje reserveonderdelen bij geleverd.
Onderdeeltje C42 verdient extra aandacht
Bij figuur 5 voor het onderdeeltje C42, moet je goed kijken naar het plaatje zodat je hem goed monteert.
Bij C39 gebruik je het punttangetje
Ik heb even een punttangetje gebruikt om C39 te monteren, met je vingers kun je hier niet goed bij.
De rupsbanden
Bij het frame van de rupsbanden moet je even goed kijken hoe D26 erin moet. Voordat je de rupsbanden om het frame gaat doen, is het heel erg belangrijk om alle braampjes eraf te schuren. En wax dan alle delen die de rupsbanden raken goed in.
Conclusie: rijden maar met die gave graver!
Als je dat allemaal goed gedaan hebt, dan werken en rijden de rupsbanden echt! Natuurlijk moet je het niet op een gladde ondergrond doen, dan gaat het niet. Probeer het eens op een mat of op vloerbedekking. En als je ook de graafarm goed hebt gemonteerd, kan die ook bewegen! Heel gaaf model omdat het zo gedetailleerd is.
Stoere vorkheftruck of Forklift TG413K
Ik ben weer even aan het bouwen geweest, dus hier het verslag van de Forklift. Dit bouwpakket is wel te doen vanaf 8+, met eventueel wat hulp van een volwassenen. Er staat dat je alle onderdelen vanaf onder uit de platen moet drukken. Dat heb ik dan ook voorzichtig gedaan.
Geweldig bouwpakket, want eerst mag de transportkist in elkaar gezet worden en ik moet zeggen, die ziet er erg realistisch uit. Net als de bestuurdersstoel. Als die aan de beurt is, let dan op het dunne lijntje op de armleuning. Dat moet je aan een kant van de stoel naar buiten houden. Bij mij ging het eigenlijk allemaal prima tot dusver. Nu mijn tips:
De wielen uit het figuur 4
Bij figuur 4 zet je de wielen in elkaar. Hierbij is het wel even van belang om aan alle kantjes van de C12-onderdelen een klein schuin kantje te schuren. Hierdoor gaan de onderdelen niet stuk bij het in elkaar zetten.
Onderdeel B15 is erg fragiel!
Bij figuur 7 kom je het onderdeel B15 tegen. Dit is erg kwetsbaar dus wees voorzichtig! Let bij het in elkaar zetten erop dat B15 niet tegen B9 aankomt, want tja, dan breekt B15 af. Je raadt het al, het brak dus bij mij af. Maar nieuwe ronde nieuwe kansen, er is er gelukkig nog eentje extra bijgeleverd speciaal voor bouwers zoals ik, haha. Gelukkig kon ik weer verder en nu lukte het wel.
Onderdeel C2 en de blinkende gewichtjes
Vergeet voor je C2 monteert niet om die mooie, blinkende gewichtjes er even in te doen. Vergeet je dat, dan kiept je heftruck straks voorover.
De zijkant van de cabine is onderdeeltje D4
Op figuur 8 zie je onderdeel D4. Dat is de zijkant van de cabine. Het is even een gepruts om dit uit de plaat te halen. Gebruik een mesje om aan de achterkant de verbindingsbrugjes door te snijden.
NIET al stiekem de hefinrichting proberen!
Bij figuur 11 ga je de hefinrichting in elkaar zetten. Er staat duidelijk bij geschreven dat je niet al stiekem aan de knop mag draaien om even te proberen of hij al omhoog en omlaag kan. Maar goed ook, want tja, dat had ik anders wel al gedaan denk ik. Het zal wel een reden hebben, dus ik wacht gewoon tot de heftruck helemaal af is.
De achterbumper van de heftruck
Het een-na-laatste lastige onderdeel is C19, de achterbumper van de heftruck. Dit onderdeel is lang en heel kwetsbaar, maar als je het rustig doet, gaat het eigenlijk wel goed en gaat het niet stuk.
Als laatste komen de wielen
En dan ben je bijna klaar. Nog even de wielen erop zetten waarbij je goed op de draairichting moet letten.
Rogé concludeert: prachtig, echt vet!
En dan komt eindelijk het grote moment. Nu mocht ik uitproberen of het miniatuur bouwpakket echt werkte en om de transportkist met de heftruck op te tillen. En... ja, joepie! Het werkte echt, wat is dat vet, zeg! Hij is echt prachtig geworden. Een aanrader en een gaaf Vaderdag Cadeau!
Knutselen volwassenen, bulldozer de TG509K
Ja, inderdaad hier komt het verslag van mijn laatste in de serie van vijf van knutselen met hout, de Bulldozer TG509K oftewel zoals hier in Nederland meestal gezegd wordt, de shovel. Ik heb hem af en hij staat hier voor mij te schitteren. Het is echt een plaatje! Maar... ik zeg er wel bij, deze heeft mij wel wat peentjes doen zweten. Poeh, deze was best wel pittig. Bewaar nog maar wat zweetdruppels, want er komen een paar pittige onderdelen aan om in elkaar te zetten. Ik geef daarom graag mijn ervaringen.
De bodem van de laadbak
Bij de bodem van de laadbak heb ik aan de achterkant van de plaat de verbindingsbruggetjes doorgesneden met een mes in plaats van uit de plaat te drukken met mijn vingers. Je krijgt er hier namelijk maar eentje van, dus dan wil je natuurlijk wel dat hij heel blijft.
Scharnierende deel graafbak, doe rustig aan!
Het hele scharnierende gedeelte van de graafbak is best ingewikkeld. Het is echt zaak om dit rustig te doen en goed naar de tekening te kijken. Schuur hier vooral aan elk pinnetje een minuscuul schuin kantje. Natuurlijk gaat dit zeker lukken, mij in ieder geval wel na de nodige zweetdruppeltjes.
De wielen van de shovel
Net als de pinnetjes van de graafbak, moet je ook de pinnetjes van de wielen stuk voor stuk met het schuurpapiertje een schuin kantje geven.
De wand van de cabine
Komen we bij figuur 6, de cabinewand. Die moet je heel langzaam en stukje voor stukje op zijn plek duwen. De beste plek om aan de voorkant om te duwen, is eigenlijk om het logoblokje D21 vast te pakken en alles zo op zijn plek te duwen.
De motorkap E25, wees voorzichtig!
Let op, want oei, de motorkap E25 is erg kwetsbaar, dus haal hem voorzichtig uit de plaat. Het monteren van E25 lukt niet zonder even de nokjes weg te schuren die in de sleufjes van de onderdelen E13 en E14 zitten. Schuur dit gewoon helemaal weg en dan kun je de motorkap E25 er een stuk makkelijker in duwen zodat hij heel blijft.
Achterbumper en spatborden zijn kwetsbaar
De achterbumper C15 is prima te monteren, al is het een kwetsbaar onderdeel. Maar de spatborden A1 en A2 dat is even andere koek, die zijn erg dun. Snijd daarom de verbindingsbrugjes door aan de achterkant van de plaat. Zo krijg je ze heel uit de plaat, want hiervan zijn namelijk geen reserveonderdelen. Bij het monteren van de spatborden is het even zoeken naar het sleufje achter onderdelen A5 en A6. Maar als je die onderdelen een beetje op en neer beweegt, floept het uitsteeksel van de spatborden zo in het achterliggende gleufje.
Onderdelen E19, E20 en de trapjes, ware uitdagingen!
Is dit bovenstaande allemaal gelukt, dan zijn de onderdelen E19 en E20 nog wel een dingetje. Je moet precies op de goede plek duwen, anders breken ze. En je moet echt aan de hele kleine vastzetpinnetjes schuine kantjes schuren, anders breken ze af. Dus duw ze op het pinnetje met een platte schroevendraaier op hun plek. Dit geldt ook voor de trapjes aan iedere kant van de bulldozer.
Graafbak met stiekem een tipje lijm
Als je de graafbak aan het scharniermechanisme gaat bevestigen, moet je even tegendruk geven aan de binnenkant van de bak. Ik heb wel een drupje lijm gebruikt om de graafbak vast te zetten aan het scharnier, dan blijft hij goed zitten.
Rogé zijn slotwoordje over de shovel
Heb je de bulldozer klaar, dan is het echt een leuke machine. De graafbak kan bewegen en hij kan rijden én sturen. Op de doos staat vanaf 8+, maar het zou beter zijn vanaf 14+ denk ik, meer een bouwpakket volwassenen. Kortom ik heb de hele serie compleet en ze staan mooi te showen op mijn kast! Zeker aan te bevelen.