Robotime Violin: geheime truc om miniatuur viool snaren te spannen

Wat een juweeltje, dat was het eerste wat me te binnenschoot toen ik dit miniatuur bouwpakket van deze viool zag. En het bleef niet bij zien, want ik heb dit muziekinstrument natuurlijk gemaakt. Dit was nu eens een bouwpakket voor volwassenen dat aan alles voldeed waar ik op gehoopt had. Het in elkaar knutselen van dit Robotime ROKR modelbouw instrument was kinderspel. Ik vind het echter geen knutselpakket voor kinderen, daarvoor zijn de stukjes te fragiel, maar dit houten bouwpakket zit waanzinnig goed in elkaar. De snaren zijn een uitdaging, mijn geheim vertel ik je zo.

Gaaf twee kleuren hout

Waar ik op viel toen ik deze modelbouw van een viool uitzocht, was behalve de geweldig sierlijke krullen en decoraties, de twee kleuren. De details van zwart hout combineren erg mooi met de naturelkleur. De vioolkist is ook een pareltje van details, met ook nog een leuke uitspraak erop om het af te maken. In principe heb ik hem helemaal in elkaar gezet zonder lijm. Ik heb alleen de strijkstok een druppie lijm gegeven, zodat hij netjes blijft staan. O en niet liegen, de knoppen om de snaren te spannen heb ik ook gelijmd.

Niet voor de kat zijn viool!

Over die snaren. Het enige wat ik anders heb gedaan dan in de handleiding stond, zijn dus de snaren. Ik heb veel filmpjes bekeken en overal zie je dat de snaren rommelig en niet recht zijn. Wat ik heb gedaan is, ik heb de snaren achter de bovenste krul van de hals doorgehaald en bovenlangs weer naar voren. De snaren glijden dan tussen de stukjes hout van de krul. Dan kun je ze goed strak trekken. Daarna pas naar de sleutels, per stuk om de sleutel en dan het overtollige deel afknippen. In mijn video kun je het mooi zien. Veel plezier!

Zelf aan de slag? Je vindt de Robotime Violin op deze pagina.