Monique vergelijkt de houten en kunststof bouwpakketten van Rolife

Miniatuur huisjes nieuw ingenieus systeem

Rolife van Robotime is altijd inventief en blijft zich vernieuwen. Jaarlijks ontwerpen ze vele nieuwe miniatuur huisjes en recent verscheen de serie Super Store, voor Super Creators. Nu, ben ik sinds een jaar verslaafd aan miniatuur huisjes, dus ik mag me wel een Super Creator noemen en deze serie intrigeerde me. Waarom? Omdat er geen lijm of verf meer aan te pas komt! Dat leek mij wel wat, want met lijmen heb ik niet zo'n probleem, maar verven is niet mijn ding.

Plakken of klikken, that's the question

Ik kan avonden priegelen en peuteren met lijm en minuscule voorwerpjes. Toegegeven, soms zie je dat het gelijmd is en dat is eigenlijk zonde. Dus deze nieuwe hitserie van kunststof die je in elkaar klikt met noppen en gaten zoals een bekend Deens speelgoed, móést ik uitproberen. Het leuke van deze giga-serie is, dat hij uit negen miniatuur winkeltjes bestaat. Je kunt ze naast elkaar of boven op elkaar zetten! Je kunt variëren met daken en de diorama's stofvrij afsluiten door doorzichtige gevels.

Voelt het nog als modelbouw?

Als je zelf niet meer hoeft te verven, te lijmen en te knippen, voelt het dan nog als modelbouwen? Volmondig ja. Ik mis het niet dat je deze dingen niet meer hoeft te doen. Eigenlijk ideaal. Er zijn wel voorwerpen die je met bijgeleverde kleine ronde stukjes dubbelzijdig plakband vastzet, maar geen geklodder meer met plakvingers. Ook wel jammer, want lijm snuift lekker. Daarom ben ik verslaafd aan modelbouw. Grapje. Waarom het dan nog steeds voelt als modelbouw? Omdat je nog steeds ieder voorwerpje opbouwt uit meerdere onderdelen. En je beplakt het nog steeds met een afbeelding, maar dan is het een sticker. Daarbij heb je bijna net zoveel details als bij de houten bouwpakketten.

Vergelijking tussen houten en kunststof bouwpakketten

Miniatuur huisje 20x20cm Hout  Kunststof
Materialen? Hout, papier, karton, (kunst)stof Kunststof, papier, karton
Moeilijkheid? Knutselen voor de liefhebber Eitje voor iedereen
Ledlampen? Draden verbinden, isoleren, krimpen Stekkertjes in poortje steken
Werkwijze? Verven, lijmen, knippen, snijden In elkaar klikken, stickertjes
Nauwkeurigheid? Fouten kunnen zichtbaar zijn Fouten zijn haast niet mogelijk
Details? Enorm veel intrigerende details Genoeg om geïntrigeerd te zijn
Uitstraling? Charmante poppenhuisjes Superstrakke, nette look
Bouwpakket volwassenen? Ja, en kinderen vanaf ca 14 jaar Ja, en kinderen vanaf ca 8 jaar
Tijd? Lekker een paar dagen priegelen Lekker snel klaar
Ruimte voor creativiteit? Je kunt je helemaal uitleven Voldoende speelruimte

 

Conclusie houten bouwpakketten vs. kunststof bouwpakketten

Voor mij hebben de kunststof bouwpakketten vier grote voordelen niet meer: verven, lijmen, knippen en ledlampjes aansluiten. Toch ben ik niet meteen om. Ik vind tafereeltjes met meerdere hoeken het leukst om te maken en te zien, zoals bijvoorbeeld Flowery Sweets and Teas of Joy's Peninsula Living Room. Vanuit iedere hoek weer een nieuw gezichtspunt. Veel houten Rolife bouwpakketten hebben dat. Als er kunststof miniatuur huisjes komen met zulke hoeken, ben ik enorm verleid om vaker kunststof huisjes te gaan maken.

Ik heb de Fascinating Book Store, Energy Supply Store en Daily Inspiration Café gemaakt. Kunststof klikmodellen werken echt supermakkelijk en supernetjes. Het resultaat kan daarom wat sterieler overkomen dan bij hout. Ik zou dat kunnen oplossen door met lapjes stof, kleedjes aan te brengen. Ik was bang dat je geen eigen creativiteit erop los kunt laten, maar door slim met de beschikbare materialen om te gaan, kun je prima je eigen draai eraan geven. Kijk hier eens naar dit winkelcentrum van de Super Store Serie of bekijk hieronder mijn video en ga ook genieten van klikmodellen!