Monique bouwt de Starry Night

Mijn eerste houten bouwpakket: Starry Night van ROKR

Ik moest dit kopen. Ik kon niet geloven dat dit gave retro-muziekdoosje met zijn schitterende krullen en versieringen van slechts houtverbindingen en houten tandwielen gemaakt was. Let wel: een mechanisch speeldoosje waarop een planetarium beweegt en draait. Echt? Geen lijm, geen spijkers? Kan dat? Het kost een drol, dus een buil kon ik niet vallen. Twee dagen later, supersnel verzonden, stond ik met een duurzame constructiekit in mijn handen. Ik had nog nooit eerder iets met modelbouw gedaan! Snel de doos uitgepakt en ik had verwacht rommelige zakken vol met onderdeeltjes te krijgen. Maar nee, keurig georganiseerd zaten er houten platen in de doos, wat zakjes met ringetjes, natuurlijk het muziekmechanisme en zelfs gereedschapjes!

Geen technisch inzicht nodig

Die doos lag me maar aan te staren en het zag er allemaal zo gestructureerd uit dat mijn handen jeukten om meteen aan het bouwen van deze Starry Night te gaan beginnen. Ik had verwacht dat mijn vrouwelijke non-3D-inzicht me snel zou nekken, maar wonder boven wonder begreep ik de duidelijke bouwtekening en ik volgde stap voor stap de instructies. Ik was vooral verbluft over de planning, het naadloos aansluiten en de perfectie van deze 3D-puzzel. Waanzinnig om onder mijn handen het projectje te zien groeien! En het werkte. De puzzelstukken zijn met speciale lasertechniek voorgesneden, ik drukte ze er makkelijk uit. Het wonderbaarlijkst vond ik nog wel dat je hout zo makkelijk kunt buigen! Als tip kan ik wel meegeven dat je de smallere onderdelen er wat voorzichtiger uit moet drukken. En bij de ringetjes op de ijzeren pennen schuiven, maak je het best gebruik van het liniaaltje dat ook in de platen zit. En geniaal, je maakt ook uit de platen zelf een diepte-meet-tooltje.

Waar ging het mis?

Ging het dan allemaal supermakkelijk met deze bouwset? Nee. De rubberen ringetjes over de pennen schuiven was best even 'pielen'. En daarbij maakte ik een fout bij het lezen van de bouwtekening en dus moest ik Mercurius weer van zijn steeltje afhalen. Tip: trekken aan de ringetjes heeft geen zin, draai ze er liever weer af, eventueel met een tang. Voor mijn ervaringen zie die video hieronder.

Vergeet jij je eerste keer?

En dan, na een uurtje of vier was hij af. Ik hield heel wat over, maar dat bleken handige reserveonderdelen te zijn. Hij staat geweldig als homedecoratie op de kast, maar zou hij het ook echt doen? Zouden alle planeten draaien? Die eerste keer dat je je muziekdoosje met de opwindsleutel aandraait en dat het dan echt gaat spelen en dat alle planeten hun baan volgen… Echt dát moment is onbetaalbaar. Luisteren naar het tinkelend heldere 'Memories' uit de musical Cats, van Barb Streisand en lekker achterover leunen en genieten van wat je gemaakt hebt!

Ik weet het zeker, ik ben verslaafd, modelbouw wordt mijn nieuwe DIY-hobby!

Houten bouwsetsKnutselenRobotimeRokr