Het unieke poppenhuis van Marlies

Van Marlies kregen wij het geweldige bericht dat ze van zes Robotime bouwpakketten, een heel poppenhuis heeft gemaakt! Wij interviewden een zeer enthousiaste Marlies en zij deelde haar diepste geheimen over modelbouw en knutselen voor volwassenen met ons.

Wie is modelbouwer Marlies?

Marlies, kun je om te beginnen kort alles over jezelf vertellen? We hoeven niet je pincode, alhoewel... Grapje. Wat is je leeftijd, heb je nog meer hobby's dan modelbouwen en wat zijn je persoonlijke drijfveren?

Ik ben 48 en ik woon samen met mijn man... en huispoes Mientje. Ik houd van dieren, vandaar dus Mientje, ik schilder graag in aquarel en gouache, maak beelden van klei, hou van bakken (niet alleen klei) en ik tuinier graag. En persoonlijke drijfveren in het dagelijks leven, hmm, da's een lastige. Voor mij zijn natuur en kunst heel belangrijk en ik vind 't belangrijk om een "goed" mens te zijn en mijn motto is: behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.

Modelbouw hout, heerlijk en fantastisch!

Dat is een heel mooi motto. Dus je gunt iedereen de modelbouwhobby! Hoe en wanneer ben je op het idee gekomen om te gaan modelbouwen?

Mijn ouders gaven me drie jaar geleden het eerste houten bouwpakket voor mijn verjaardag, Cathy's flowerhouse van Rolife, en ik was meteen verkocht.

Wat leuk dat je door een cadeau, modelbouw van hout bent gaan maken en verknocht raakte. Wat vind je dan zo fijn aan bouwpakketten voor volwassenen?

Ik vind 't heerlijk dat je in korte tijd een hele bank in elkaar kan plakken. Al die kleine onderdeeltjes! En als je steeds een beetje doet, dan heb je ineens alle items om een hele kamer in te richten! Het eindresultaat is altijd fantastisch. Als je de lichtjes aandoet, gaat 't hele kamertje of winkeltje leven.

Zes modelbouwpakketten aan elkaar gemaakt!

Dat geldt dan absoluut voor je recentste project, want je hebt zes modelbouwkits, Alice's bedroom, Jason's kitchen, Locus' sitting room, Jimmy's studio, Balcony daydreaming en Millers garden, aan elkaar gebouwd tot een groot poppenhuis. Geweldig leuk overigens, maar wat bracht je op dat idee?

Ik hou er van om dingen aan te passen. De kleuren van de muur, andere kunst aan de muurtjes, dat soort dingen. Toen ik zag dat alle kamertjes voor een heel huis bestonden, (op de badkamer na) begon ik te denken aan hoe ze in elkaar konden passen.

Had je dan vanaf het begin af aan meteen voor ogen wat het resultaat moest zijn?

Nee. Ik ben begonnen met Alice's bedroom. En langzamerhand begon ik te bedenken hoe de andere kamers zouden passen als ik ze samenvoegde. Ik heb online opgezocht wat de maten van elk kamertje zijn. Ik dacht dat als ik Jason's kitchen om zou draaien, dat die onder Alice's bedroom zou passen, dus daar ben ik mee begonnen. Toen langzaam de andere kamers toegevoegd. Locus' sittingroom heb ik aangepast zodat de rest paste. En van het balkon heb ik het dak compleet veranderd zodat dat paste bij de rest.

Leukste van de modelbouw volwassenen

Ontzettend leuk om te zien dat knutselen met hout zoveel voldoening kan geven. Wat vond je het leukste voorwerpje van je hele 3D-puzzel?

Ik vond het keukenblok van Jason's kitchen erg leuk om te maken. Maar eigenlijk was alles leuk! Ik vind 't heel tof om de bouwpakketjes echt van mij te maken met mijn stijl en kleuren. Omdat ik een huis pas een thuis vind als er een huisdier woont, heb ik van klei een piepklein katje geboetseerd en op bed gelegd.

Mientje dus! Wat leuk! Over leuk gesproken, heb je bij het hele project nog wat grappigs meegemaakt?

Hmm, wat grappigs... Ik vond het wel komisch dat ik de kast van Jimmy's studio zo mooi vond en toen ik die kamer inrichtte was er geen ruimte voor. Oeps! Hij zit nu in de doos met hoopvolle afwachtende ;-)

Miniatuur huisjes, passen en meten!

Och, dat is echt zonde! Die vintagekast is inderdaad superleuk. Was passen en meten de grootste uitdaging van dit megaproject?

Ja, het bleef spannend of alles op 't laatst zou passen. Ik heb een heleboel stukjes muur toe moeten voegen en vloeren op maat moeten zagen uit dun multiplex. Ik heb alle stukjes muur met ramen gewoon gebruikt, maar het was wel een ingewikkelde puzzel om het allemaal passend en kloppend te krijgen. Ik vond 't het leukst om de ramen van de keuken om te draaien, van links naar rechts.

Dat is wel een berenklus geweest. Hoe lang heb je zitten knutselen? En hoe groot is het? En waar staat het project eigenlijk en wat vindt je omgeving ervan?

Ik deed er iets langer over dan zes maanden, het huis is 68 x 40 cm geworden, het staat in mijn atelier op de plank en het meest gehoorde compliment is: “Heb jij dat gemaakt?!!!”

Tips voor modelbouw knutselen van Robotime

Dat kan ik me voorstellen, want onze mond viel ook open. Heb je tips voor andere modelbouwers?

Als anderen ook miniatuur kamertjes of miniatuur winkeltjes willen combineren, is het het beste om met één kamertje of winkeltje te beginnen en alle volgende kamertjes of winkeltjes dezelfde diepte en hoogte te geven door stukjes muur toe te voegen. Vloeren kun je makkelijk aanpassen door stukjes multiplex te zagen. Op die manier krijg je een geheel. De naad tussen de stukjes mdf, zie je na het schilderen niet meer. En wacht met schilderen van alles, tot het laatst. Dan kun je de kleuren van muren en meubeltjes op elkaar afstemmen. En gebruik niet te veel lijm bij de ramen, dan puilt het uit en dat blijf je zien.

Een miniatuur bouwpakket voor Marlies!

Dank je, dat zijn goede tips. Wat staat er op je bucketlist of wat wordt je volgende project?

Ik wil hetzelfde doen met de winkeltjes. Ik heb Simons coffee af en denk er nu over om een straatje te maken met Nancy's bakeshop, Carls fruitshop, en Emily's flowershop. Heel misschien lukt het om Lisa's tailorshop en Sams study als boekenwinkeltje toe te voegen, maar dan moet ik frontjes maken en dat is moeilijk! Ik wil ook de kleinere Freetime bookshop, Morning fruitstore, Sweet jamshop en Flavor kitchen combineren tot een straatje. Ik vind die serie ook zo lief!

Bespaar 10%
Robotime Simon's Coffee DG109Robotime Simon's Coffee DG109
Robotime Simon's Coffee DG109
Jouw prijs€35,95 Normale prijs€39,95

Dat zijn we helemaal met je eens, het enthousiasme spat van je af! We hebben ze allemaal op voorraad, dus we helpen je graag verder met je enthousiaste projecten. Als cadeautje voor “Het leukste project van de maand”, sturen we een leuk Robotime Rolife miniatuur bouwpakket voor volwassenen aan je op. Veel plezier met bouwen en kom gerust eens langs op onze Insta, Facebook, TikTok of YouTube!

KnutselenMiniatuurhuisjesModelbouwRolife